De tip van Fidea’s preventie-adviseur Sam Segers-Dom: Steek wat beweging in je extra zichtbaarheid op de fiets!

15/09/2017 door Cindy Verbraecken in de categorie Zichtbaarheid

Fluo dragen of een outfit in een felle kleur is geen overbodige luxe. Zorgen voor extra verlichting op je fiets tijdens regen- of herfstdagen is dat evenmin. Hoe beter andere weggebruikers je kunnen zien, hoe sneller ze je zullen opmerken en dat komt je eigen veiligheid alleen maar ten goede.

Wist je dat fietsers, die enkel een hesje dragen zonder bijkomende verlichting, pas vanop een afstand van 20 meter zichtbaar zijn? 20 meter: dat is exact de afstand die een auto, die 40 km per uur rijdt, nodig heeft om te stoppen op een droog wegdek

Fietsers die hun zichtbaarheid verhogen door een combinatie van bijkomende fietslichtjes, reflectieve kledij en dito banden op enkels en knieën, worden al vanop een afstand 120 meter opgemerkt. Reflecterende, bewegende delen, zoals wielen, trappers of knie- en enkelbandjes vallen het meeste op. Je mag gerust zowel op je fiets als op je rugzak ook een lichtje of reflecterend gadget hangen.

De tip van Sam? Neem je zichtbaarheid als fietser onder de loep en bekijk het vanuit het perspectief van de andere weggebruiker. Denk je dat je beter kunt? Steek dan een tandje bij. Combineer reglementaire verlichting met reflecterende kleding en extra reflectoren of licht op je fiets. Draag een fluohesje of andere reflecterende kleding. Een tip: kies voor extra fietsverlichting die je bij voorkeur gemakkelijk kunt verwijderen.  Wanneer je je fiets ergens achterlaat, kun je die lichtjes er afhalen. Er zijn ook lichtgevende apps die je kunt installeren op je smartphone. Zo vermijd je dat je toch nog zonder verlichting naar huis moet.